Watch
Почетна Архива БОГОЈАВЉЕЊЕ

БОГОЈАВЉЕЊЕ

bogojavljenje

„Гле, Јагње Божије које узима на се гријехе свијета” (Јн 1, 29)


Када је Исус напунио тридесет година од рођења, својим крштењем Он је означио почетак своје мисије и проповеди. При крштењу Господа Исуса Христа објавила се свету велика тајна која се од Старог Завета наговештавала, тајна божанске Свете Тројице.

По Библији, одмах по крштењу отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус Син Његов. Тада је на раме Исуса слетео Свети Дух у облику голуба. Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину, Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео над водом. А када Јован Крститељ рече: „Гле, Јагње Божије које узима на се гријехе свијета” (Јн 1, 29) и када он крсти Господа у Јордану, тиме се показа пут нашега спасења. Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења.


Код Срба постоји веровање да се на овај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити. Богојављањем се завршава Божићно празновање а у народу се овај дан зове још и Водице. На овај дан се освећује вода за коју се верује да је лековита и чудотворна и назива се богојављанска вода.


„Уђите у храм на Богојављење када се врши ‘велико водоосвећење’, послушајте пажљиво речи молитава које се читају и песама које се певају, пажљиво посматрајте обред и осетићете да се ту ради не о некаквом древном чину, већ о нечему што и данас као и пре хиљаду година говори о нашем животу, нашој жеђи, о нашој вечној и неуништивој чежњи за очишћењем, поновним рођењем, обновљењем.“
Протојереј Александар Шмеман

ПОГЛЕДАЈТЕ ГАЛЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА:

{gallery}Bogojavljenje2016{/gallery}


ФОТО: Љ. Д.

 

Изградимо Цркву!

Црквени календар

Crkvenikalendar

Црквени гласник

Crkveniglasnik

Каћин посни кувар

Posnikuvar