Watch
Почетна Архива Света Литургија на дан иконе Богородице Страдалне

Света Литургија на дан иконе Богородице Страдалне

Поводом празника прослављања Чудотворне иконе Пресвете Богородице Страдалне, Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Патријарха српског. Саслуживало је свештенство храма Светог Симеона Мироточивог у присуству великог броја верника. 

Беседа Епископа топличког г. Петра - ТВ Храм

ПРОСЛАВЉАЊЕ БОГОРОДИЦЕ
У Православној цркви једино се Христос прославља више од Богородице. Господ Христос и Његова чудесна Богомајка су за молитвено осећање православне Цркве Два нераздвојива Бића. Поред свакодневневних прослављања, Црква је установила и посебне дане - празнике током године којима се Она прославља.

 (У току је пост у част њеног Успења.) Један од видова прослављања Пресвете Богородице јесте сликање и поштовање њених икона. На Светој Гори постоји иконописна књига о изгледу Пресвете Богородице у којој се каже: У Пресвете Богородице раст је средњи, а по речима неких, од три рифа, лице је пшеничне боје, коса тамно смеђа, очи су кестењасте и пријатне, обрве издужене, нос осредњи, руке и прсти дугуљасти. Она је била смирена, природна, незлобива, одевала се смерно и волела једнобојно одело, што доказује њен мафорион, који лежи у њеном храму. За многе Богородичине иконе верује се да су чудотворне. У нашем народу најзначајнија је икона Пресвете Богородице Тројеручице која се, као и Владимирска икона Мајке Божије (помиње се и у септембру), празнује у јуну. У Православном црквеном календару прослављају се Богородица

Тихвинска у јулу, Богородица Почајевска и Смоленска Одигитрија у августу, Богородица Донска у септембру, Богородица Иверска у октобру, а Богородица Казанска и Богородица Свих жалосних Радост у новембру, Богородица Знамење у децембру. У јануару се празнује Икона Млекопитатељица, а Источни Петак у првој недељи по Васкрсу. Названа је и већом од Светиње над Светињама, непоколебиви стуб Цркве, душа спасење. У канону Пресветој Богородици који хришћани читају при тузи и болести, каже се да је Она једина нада, као родитељка добротвора и сама је постала извор добротворства, јер и Она све може, родивши Силног у крепости Христа; извор милости, бездан милосрђа. Она је мајка Бога, а тиме и мајка свега божанског, свега светог, свега небеског, свега најбољег. Али и мајка сваког који жели да крене путем спасења, путем који води њеном Сину првенцу, Логосу Божијем, Исусу Христу Спаситељу. (Извор: Гласник 80).

Фото Љ.Д  - галерија фотографија

 

Изградимо Цркву!

Црквени календар

Crkvenikalendar

Црквени гласник

Crkveniglasnik

Житије Светог Симеона Мироточивог

САЈТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА СПЦ

Радио Слово Љубве

ТЕЛЕВИЗИЈА ХРАМ

ТВ ХРАМ

Каћин посни кувар

Posnikuvar