Watch
Почетна Архива Спасовдан – слава Београда

Спасовдан – слава Београда

Ел. пошта Штампа ПДФ

Спасовдан – слава Београда

 


Вазнесење Господа Исуса Христа – Спасовдан, Слава Београда, свечано је обележена Светом Архијерејском Литургијом у Вазнесењској цркви, а затим и Спасовданском градском литијом. Литургију је служио Њ.Св. Патријарх српски Иринеј, уз саслуживање Њ.Пр. епископа аустралијско-новозеландског. Иринеја и многобројног свештенства. Свечаности је присуствовао и Њ.Пр. епископ хвостански Атанасије, викар Његове Светости.

Црквена звона најавила су традиционалну Спасовданску литију, коју је предводио Патријарх Иринеј. У литији су учествовали: градоначелник Београда г. Драган Ђилас, председник Скупштине града г. Александар Антић, заменик председника скупштине града Зоран Алимпић, министар дијаспоре и вера г. Срђан Срећковић, велики број деце са својим свештеницима, ђаконима и вероучитељима Архиепископије београдско-карловачке, припадници Полиције и Војске Републике Србије.

 

 

 

На челу литије ношен је крст, намењен манастиру у изградњи, на месту срушене цркве Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима (родном месту блаженопочившег Патријарха српског Павла), као и барјак Београда из 1938. године. Литија се зауставила најпре на Теразијама, где је одржан молебан у присуству бројног верног народа. Молебан, са читањем Јеванђеља, служен је и испред Саборне цркве.

Као градска Слава Спасовдан је први пут прослављен 1403. године, када је Св. деспот Стефан Лазаревић поставио Београд за престоницу. Спасовданску литију је у Београду установио Митрополит београдски Михајло Јовановић (чија се гробница налази у Саборној цркви, преко пута гробнице Обреновића). Градска слава није слављена од 1946, а обновљена је 1992. године, када је улицама града поново кренула Спасовданска литија, предвођена Патријархом српским Павлом. Смисао Спасовданске литије је да се радосна вест о Вазнесењу Господњем пронесе улицама града, уз певање духовних песама, узношење молитава и освештавање читаве атмосфере. Испред Саборне цркве читају се молитве за мир и благостање српског народа.

 

 

 

Изградимо Цркву!

Црквени календар

Crkvenikalendar

Црквени гласник

Crkveniglasnik

Каћин посни кувар

Posnikuvar